Trygg energiförsörjning med solceller för lantbruk

Den som bedriver grön näring bör undersöka möjligheterna att lösa sin energiförsörjning genom att installera solceller för lantbruk på gårdens tak eller mark. 

De senaste åren har elmarknaden varit turbulent med priser för el som varierat från dag till dag. Bakgrunden till utvecklingen är mångfacetterad. Vi har en pågående väpnad konflikt i vårt närområde och till följd av sanktioner har energiförsörjningen påverkats. Några kärnkraftverk på den europeiska kontinenten har drabbats av stillestånd.

För ett lantbruksföretag kan höjda energipriser vara förödande för lönsamheten. Inte nog med att drivmedelskostnaden ökar utan dessutom kan kostnaden för elektricitet gå i taket. En mjölkbondes robotiserade mjölkmaskiner drivs av el. Och den som föder upp grisar har i allmänhet automatiserad utfodring som är eldriven.

Solceller för lantbruk på gårdens tak eller mark

Den enskilde lantbrukaren kan naturligtvis inte påverka utvecklingen på världens energimarknad. Däremot kan bonden ta egna beslut för att minska beroendet av en volatil och lynnig marknad. En mycket konkret åtgärd är att installera solceller på ladugårdstak eller på mark som inte utnyttjas. Elförsörjningen blir tryggad och dessutom är investeringen klimatsmart.

Förutsättningarna för att installera solceller inom ett lantbruk är i allmänhet goda. Tak på en bondgård har ofta stor yta och skyms sällan av träd eller skorstenar. Solljuset får fritt spelrum och kan generera el under stor del av året. Ett lantbruk har ibland mark som ligger outnyttjad. Istället för att använda marken för odling kan det bli lönsamt att installera markbaserade solpaneler.

Solceller för lantbruk – investeringsbeslut

Tillsammans med två söner driver du ett större lantbruk. Verksamheten omfattar odling av vegetabilier men också mjölkproduktion med nästan trehundra mjölkkor med lösdrift. Nyligen har ni investerat i mjölkrobotar där varje enskild ko kan låta sig bli mjölkad när kon tycker det passar. Visst har mjölkpriset gått upp, men det har också elpriset. Något måste göras för att rädda lönsamheten. Osäkerheten kring elpriset har börjat bli en börda för nattsömnen. 

En av dina söner föreslår att ni ska undersöka vad egen elproduktion med solceller skulle innebära. Nymodigheter är inte din bästa gren men du går med på att låta ett företag som levererar solceller för lantbruk hjälpa er med en investeringskalkyl. Till din förvåning ser kalkylen lysande ut. En stor del av er elförbrukning kan ni producera själva. Och skulle anläggningen generera överskottsel under vissa tider kan den säljas till ett elhandelsbolag.

Solceller för lantbruk med serviceavtal

Den leverantör av solceller ni kontaktat kan erbjuda er två principiella alternativ. Antingen kan ni placera solceller på gårdens tak eller på marken. Leverantören kan visa upp flera referensobjekt och ni gör besök hos några andra lantbrukare och kollegor. Efter moget övervägande väljer ni att placera solpaneler på era stalltak.

“Men vi är ju bönder och inte elproducenter”, säger du till dina söner. “Vi kan teckna avtal med leverantören som tar på sig hela projektet från installation fram till idrifttagning”, påpekar en son. Han har rätt. Det går att teckna serviceavtal med leverantören som ser till att anläggningen fungerar optimalt. Driften övervakas kontinuerligt och vid jämna mellanrum besiktigas anläggningen.