Rätt brandskydd kan spara både liv och pengar

Vad är egentligen skillnaden på ett aktivt och ett passivt brandskydd? Och hur vet man hur brandsäker ens egen fastighet är? En kunnig brandtekniker svarar och förklarar. Läs och lär!

Visste du att räddningstjänsten får 10000 larm om brand i byggnader varje år? Och att det årligen omkommer ungefär 100 personer i bränder i Sverige? En olycka sker så lätt och det går dessvärre inte att skydda sig helt mot brand. Men med bra brandskydd och rätt kunskap kan du göra mycket för att förebygga brand och begränsa skadorna. Brandvarnare, brandfilt, och brandsläckare är bra sätt att öka brandskyddet i hemmet. Är du osäker på hur brandsäker din fastighet är? Då kan det vara en bra idé att kontakta ett företag som arbetar med brandskydd och be om en inventering. Efter inventeringen får du förslag på vilka åtgärder som är lämpliga för just din fastighet.

Aktivt och passivt brandskydd

När man pratar om brandskydd skiljer man på aktivt och passivt skydd. Det aktiva skyddet aktiveras först när branden startar. Till det aktiva brandskyddet räknas bland annat åtgärder som larm, avgränsningar, släckutrustning, utrymningsplaner, skyltar och ledande belysning. Det passiva brandskyddet ska se till att byggnaden står emot brand. Därför är det passiva skyddet som regel inbyggt i själva byggnadskonstruktionen. Till det passiva skyddet räknas bland annat åtgärder som gör att branden kan begränsas eller förhindras att spridas inne i byggnaden samt säkrade utrymningsvägar. Brandtätning och brandisolering är två andra exempel på passivt brandskydd. Läs mer om brandskydd på denna webbsida: brandskydd.nu